Please enter a search term:

 • Google Analytics

  Google Analytics

Alternative za Google Analytics

Alternative za Google Analytics

V današnjem digitalnem svetu je zbiranje in analiziranje spletnih podatkov postalo ključnega pomena za ocenjevanje uspešnosti spletnega mesta ali spletnega podjetja. Google Analytics je bil dolgo časa vodilni na tem področju, vendar zaradi skrbi glede zasebnosti in vse večje zapletenosti orodja številni uporabniki razmišljajo o drugih možnostih. V nadaljevanju primerjamo Google Analytics z več alternativnimi orodji, da bi vam pomagali najti pravo možnost.

Zakaj ne Google Analytics?

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi lahko poiskali alternativo orodju Google Analytics. Google ve veliko o nas, uporabnikih interneta, in če ne želite, da se statistični podatki o dostopu do vašega spletnega mesta shranjujejo v Googlovih strežnikih, potem Google Analytics ni prava izbira za vas. Poleg tega imate pri storitvi Google Analytics dostop samo do obdelanih podatkov, neobdelani podatki pa niso dostopni. In nazadnje, številne funkcije, ki jih ponuja Google Analytics, so lahko zastrašujoče. Če iščete nekaj preprostejšega in večine funkcij tako ali tako ne uporabljate, je morda vredno pogledati katero od alternativ.

Google Analytics ima številne prednosti in slabosti:


 • Široka sprejemljivost

Google Analytics je eno najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih analitičnih orodij. Številna podjetja ga že poznajo in imajo izkušnje z njegovo uporabo.

 • Širok nabor funkcij

Google Analytics ponuja širok nabor funkcij in možnosti analize. Pridobite lahko podroben vpogled v obnašanje obiskovalcev spletnega mesta in ustvarite izčrpna poročila.

 • Podatki v realnem času

Google Analytics zagotavlja podatke v realnem času, s katerimi lahko spremljate vedenje obiskovalcev v realnem času.

 • Integracija z drugimi Googlovimi orodji

Kot del Googlovega ekosistema se Google Analytics brez težav integrira z drugimi Googlovimi orodji, kot so Google Ads, Google Search Console in Google Tag Manager. • Pomisleki glede zasebnosti

Google Analytics zbira in shranjuje obsežne podatke o vedenju obiskovalcev spletnega mesta na Googlovih strežnikih. To lahko sproži pomisleke glede varstva podatkov in zasebnosti.

 • Odvisnost od piškotkov

Google Analytics se pri spremljanju in analiziranju vedenja uporabnikov zanaša na piškotke. To lahko povzroči težave, če obiskovalci blokirajo ali izbrišejo piškotke.

 • Omejen nadzor nad podatki

Pri storitvi Google Analytics imate omejen nadzor nad svojimi podatki, saj so shranjeni v Googlovih strežnikih. Do neobdelanih podatkov nimate neposrednega dostopa.

 • Kompleksna konfiguracija

Nastavitev in konfiguracija storitve Google Analytics zahtevata tehnično znanje in sta lahko za neizkušene uporabnike zapletena.

Zaključek

Izbira prave programske opreme za spletno analitiko je odvisna od vaših individualnih potreb. Če so zaščita podatkov, dostop do neobdelanih podatkov in širok nabor funkcij vaše prednostne naloge ter ste pripravljeni vložiti čas v vzpostavitev in učenje orodja, potem je Matomo lahko prava izbira za vas.

Odločitev za alternativo orodju Google Analytics ne sme temeljiti le na trenutnih zahtevah, temveč je treba upoštevati tudi prihodnje potrebe. Pomembno je, da izberete orodje, ki se lahko razvija skupaj z vašim podjetjem.

Glede na vse večjo skrb za zasebnost in zapletenost orodja Google Analytics je vredno razmisliti o prehodu na alternativo, kot je Matomo . Ponuja zanesljive funkcije, močno skupnost in zasebnosti prijazne prakse, zaradi česar je dragocen dodatek za vsako spletno podjetje. Poleg tega je brezplačna in odprtokodna, kar pomeni, da imate popoln nadzor nad svojimi podatki in da lahko programsko opremo prilagodite svojim potrebam.